Wednesday, December 13, 2017

Shqiperia voton ne Konferencen Islamike, "Jeruzalemin e Palestines"SManalysis

Organizata e Bashkëpunimit Islamik u mblodh sot në një seancë të jashtëzakonshme për të unifikuar qëndrimin pas vendimit të SHBA-së për të njohur Jeruzalemin si kryeqytet të Izraelit. Si një ndër 56 vendet anëtare të kësaj organizate, dhe Shqipëria u përfaqësua në mbledhjen e sotme, por në nivel të ulët.

I pranishëm aty ishte vetëm ambasadori shqiptar në Turqi, Gent Gazheli. Vendi ynë nuk ka ende një qëndrim zyrtar mbi zhvillimet e reja në Lindjen e Mesme pas vendimit të presidentit Trump për Jeruzalemin. Sot Organizata e Bashkëpunimit Islamik u bëri thirrje të gjithë vendeve në botë që të njohin Jeruzalemin si kryeqytet të Palestinës.

Shqiperia eshte anetaresuar prane Organizates se Bashkepunimit Islamike, prej vitit 1992, me inisiativen e ish presidentit Sali Berisha. Por prej atehere, Shqiperia, perfaqesohet ne nivel Ambasadori.

Shqiperia ka mardhenje te mira edhe me Izraelin, per te cilen, situata aktuale, perben nje perplasje gjeopolitike. Ndersa hierarkia politike e Shqiperise, mund te jete pro njohjes se Jeruzalemit Izraelit, nga ana tjeter Komuniteti Myslyman dhe Islami Radikal ne Shqiperi, jane kategorisht pro Jeruzalemit Palestinez.

"After many years, CFR lists Balkans as problem"

(Tanjug, file)
US expert on the Balkans Daniel Serwer has commented on the Council on Foreign Relations (CFR) once again listing the Balkans as a stability problem.

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, DECEMBER 13, 2017 | 10:47
 

Serwer spoke for the N1 broadcaster in Bosnia-Herzegovina, after the US NGO published its "Preventive Priorities Survey 2017."

Serwer said that he did not think the document should make people in the Balkans "more afraid than they already are."

"There are lots of people in the Balkans concerned about instability there, and it's well within the power of people in the Balkans to prevent bad things from happening and to return to the more solid European path. There are countries trying to do that in the Balkans, certainly Montenegro is one of them," he said.

But even that effort bring risks because Russians do not like what Montenegro is doing, he said, adding that there was "no new news" in this survey for people in the Balkans.

"There's nothing in that report that people in the Balkans don't already know. There have been occasionally clashes, the clash in the Macedonian parliament for example, and that these things can expand and grow much worse seems to be quite obvious," he said, and added:

"You also have quite a few extremists in the Balkans, both Islamist extremists returning from oversees and maybe more importantly some local nationalist extremists, who are fond of weapons and clashes with their enemies. I think what's notable here is that the Council on Foreign Relations for the first time in many years has listed the Balkans as a problem."

The fact that it is in tier 3 of the survey has to do with the fact that there are much more important problems - "but it's the first time in a long time that the Council has listed the Balkans," Serwer continued.

Asked about the US interest in "Russia's growing influence in this region," he replied:

"I think people are concerned about it here, but not only in that region, they're concerned about it in what we used to call Eastern Europe, Poland, they're concerned about the Russian destabilization efforts also in the Baltic countries. I would say it is a global concern, and the Balkans is one of the regions."

According to the N1 website, he said that the Russians are "partially successful, but not too much."

Asked to comment on former High Representative in Bosnia-Herzegovina Wolfgang Petritsch's statement about that country being the weakest link in the Western Balkans, Serwer said the Austrian diplomat was "basically right."

"The peace process in Kosovo has actually gone a little faster that the peace process in Bosnia-Herzegovina. Bosnia-Herzegovina suffers from the constitution which makes the country extraordinarily difficult to govern. And that's very difficult to fix, because you need a two-thirds majority in parliament. So Bosnia-Herzegovina is the weakest link and the Russians like to attack the weakest link and you see them doing that in their support for Milorad Dodik in particular," Serwer said.

"The Hague Tribunal's verdict have not brought about any sort of reconciliation in the Balkans, they tended to increase rather than decrease tensions. That was certainly not the intention when the Tribunal was created," he said, when asked about the situation in the Balkans in the wake of the recent verdicts in the trials of Ratko Mladic and Jadranko Prlic et al.

White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed

White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed
BY JOSH DELK - 12/12/17 TheHil
 
White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed
The White House on Tuesday reaffirmed that President Trump's position on North Korea has not changed, despite Secretary of State Rex Tillerson's comments that the U.S. would be open to bilateral talks with the country without preconditions.

"The President's views on North Korea have not changed," White House press secretary Sarah Huckabee Sanders said in a statement Tuesday evening.

"North Korea is acting in an unsafe way not only toward Japan, China, and South Korea, but the entire world. North Korea's actions are not good for anyone and certainly not good for North Korea," she added.

The White House pushed back after Tillerson's statement earlier in the day that the U.S. diplomatic community was ready to meet face-to-face with North Korean leaders for diplomatic discussions "without precondition."

The remarks appeared to be a break from the administration's position that serious discussions would require that North Korea make an effort to denuclearize.

In his comments at an Atlantic Council event on Tuesday, Tillerson also said that Trump "is very realistic about that as well."

Tillerson said that it was "not realistic" for the U.S. to require North Korea to give up its nuclear program in order for talks to commence. He said the two nations could "at least sit down and see each other face to face and then we can begin to lay out a map, a roadmap of what we might be willing to work towards."

Trump has in the past chided Tillerson for "wasting his time" in pushing for negotiations with North Korea. The president has instead made repeated overtures to Chinese President Xi Jinping to crack down on North Korea's nuclear aggression.

SKANDALI QË PARALAJMËROI NISHANI

SKANDALI QË PARALAJMËROI NISHANI – ANALIZË NGA PLATOR NESTURI
 Plator Nesturi

Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press”

Procesi zaptimit të tokave, u zgjidh. Për këtë, mjafton të shohim gazetat e përditshme ku, në faqet e para, jepen listat e atyre që përfitojnë tapitë për ndërtimet e paligjshme në toka të të tjerëve. Gjithçka ecën normalisht, në bazë të rregullave dhe ligjit përkatës, madje në media nuk harrohet të kujtohen të gjithë përfituesit e trojeve të zëna që mund të paguajnë jo me pará në dorë, por me letra me vlerë. E vetmja gjë që nuk po gjen zgjidhje, është kthimi i tokës tek pronari i vërtetë, edhe në rastet kur ajo rezulton e lirë. Është e vështirë të japësh një parashikim në kohë, nëse do të përfundojë dikur ky proces, apo ndërsa flasim dhe pronarët ëndërrojnë të marrin trashëgiminë e tyre të ligjshme, në pronat e mbetura do të ngulen të tjerë zaptues. Ligjet dhe nismat e reja qeveritare, sidoqoftë, nuk parashohin asgjë të mirë, përveç ngatërrimit të mëtejshëm të lëmshit të krijuar me pronat në Shqipëri. Kështu, ndërsa përgatitemi të hedhim hapa të mëtejshëm për në BE, do të habisim gjithkënd në kontinentin e vjetër, kur të bëjmë inventarin e pronës me të cilën do hyjmë në familjen europiane, pasi për të njëjtën njësi toke, do të paraqitemi me tre lloje subjektesh: pronarë, ish-pronarë dhe përdorues pronash të të tjerëve, që këtë të drejtë e kanë marrë nga shteti e jo nga i zoti i punës.

Ju kujtohet Orikumi?

Do të duhej që të tërhiqej deti nga gjithë gjiri i Vlorës, që të mjaftonte toka për të përmbushur kërkesat e të gjithë atyre që pretendojnë pronësinë në tokat përreth Orikumit. Megjithatë, besohet se po të mos ishte bregdet, vështirë se do të kishte një përplasje të tillë midis palëve të ndryshme. Në një stere ku deti do të ishte disa milje tutje, do të kishte hapësirë të mjaftueshme që të ndahej pa asnjë qejfmbetje, ajo çfarë kërkojnë me të drejtën e trashëgimisë ish-pronarët, ata që kërkojnë ta kthejnë në pronë në bazë të ligjit 7501, si dhe të çliroheshin nga mbivendosjet e ndryshme tokat me dy a më shumë pronarë. Kur kjo zgjidhje nuk mund të realizohet dot, pasi nuk është në dorë as tonën dhe as të qeverisë, por prej faktit se "nuk ia ka qejfi detit", atëherë palët natyrisht, do të grihen me njëri-tjetrin derisa t'ia ketë qejfi qeveritarëve.

Për këtë arsye, para disa vitesh, Orikumi ishte në protestë dhe protagonist në kronikat televizive. Konflikti për pronën që dikur mishërohej në ngjarjet e muajve më parë në Kakome, kaloi në pronësi të qytetit në cep të gjirit të Vlorës, aq të lakmuar për bregdetin e tij. Por ndërsa në Kakome kishim një konflikt midis komunitetit të Nivicës dhe shtetit, ku secila palë pretendonte pronësinë mbi gjirin piktoresk të Kakomesë, në Orikum çështja paraqitet në një tjetër dimension. Këtu nuk kemi përplasje midis një komuniteti dhe shtetit, por ndërmjet kategorive të veçanta të vetë komunitetit që banon aty. Nuk kemi konflikt ligjor ndërmjet pronës publike dhe pronës së komunitetit, por një konflikt social, se kush do të përfitojë nga moria e ligjeve që, jo rrallë, bien ndesh me njëri-tjetrin mbi të drejtën e pronës.

Duke qenë ish-ndërmarrje bujqësore, punonjësit që kanë punuar në të, kanë përfituar nga ndarja e tokave pas vitit 1991, porse ajo, sipas ligjit, është në përdorim dhe jo me të drejtë të plotë pronësie. Gjendja ka vazhduar e tillë, derisa në bazë të ligjeve të reja mbi zonat turistike, hapësira në zonën e bregdetit nuk konsiderohet më tokë bujqësore, porse troje ku mund të zhvillohet industria e turizmit. Si e tillë, mbi këto toka, ku nuk ka pronësi në bazë të ligjit 7501, kanë të drejtë të përfitojnë pronarët të cilët e kanë të trashëguar si pronë pas verifikimit të titujve të vjetër të pronësisë, nga organet përkatëse. Natyrisht, kjo zgjidhje e re nuk u ka pëlqyer ish-punonjësve të ndërmarrjes bujqësore, të cilët janë hedhur në protestë, duke kërkuar nga qeveria që t’u njohë të drejtën e plotë të pronësisë mbi tokën në bazë të ligjit 7501. Orikumi u përfshi nga ndërtimet prej firmave të ndryshme, të cilat kanë lidhur kontratë me pronarët e vjetër që i përfitojnë këto toka në bazë të ligjit për zonat turistike, por dhe me të tjerë të shkathët që, në këtë katrahurë, kanë përfituar nëpërmjet dokumenteve false. Punimet që kanë filluar në shkallë të gjerë dhe që u paraqitën si një mundësi e mirë për qytetin, për thithjen e një mase më të gjerë pushuesish, shkaktuan sidoqoftë një konflikt social, ku përgjegjës ishte shteti me ligjet e tij. Pronarët e ligjshëm e që e kanë të trashëguar, duke mos e marrë dot në dorëzim tokën, janë të detyruar të lidhin kontrata me interesa të ulëta më kompanitë e ndërtimit, për të përfituar çka të munden nga objektet që u ngritën në Orikum. Ndërsa ish-punonjësit e ndërmarrjes bujqësore që e kanë patur në përdorim atë, ndihen të tradhtuar në interesat e tyre dhe i kërkojnë shtetit t’u njohë të drejtën e plotë mbi pronën, ashtu siç kanë përfituar të tjerët nga ligji 7501, me tokat e ish-kooperativave. Sidoqoftë, e sigurt është që, në asnjë rast, pronësia mbi tokën nuk përkthehet me përdorimin e saj për prodhime bujqësore, por si përfitim nga objektet që do të ngrihen në këto troje, për qëllime turistike.

Politika ndez gjakrat me ligjet në kaos

Që prej atyre kohëve plot premtime dhe ku pronarët shihnin se po u rrëshqiste mundësia për të përfituar tokat e trashëguara, në Orikum janë përplasur shumë dallgë deti, porse situata ka mbetur pa zgjidhje. Të djathtë e të majtë, për sa kohë kanë qenë në opozitë, thjesht janë bërë premtime për zgjidhjen e problemit dhe mbrojtjen e qytetarëve nga "Mafia e tokës". Këtë shprehje që e kanë përdorur rëndom, e kanë harruar se ka mafie tokash, pasi kanë hipur në pushtet. Dhe tashmë problemi është shtrirë edhe më tej. Më në jug dhe në një zonë më të lakmuar bregdetare, në Himarë.

Pasi u mbarua punë me Orikumin, duket se ushtritë e karkalecave për të përfituar në zonat turistike, janë shtrirë në Rivierë dhe kjo po shkakton jo pak tensione sociale. Tashmë, dhe ligjet e reja mbi pronësinë mbi tokën, si dhe ligji për zhvillimin e turizmit, e miratuar nga shumica e majtë, thjesht duket se është bërë enkas për të shqyer copa bregdeti në emër të zhvillimit të turizmit. Fakti që prona mbetet ende e paregjistruar, kjo nuk ka penguar të jepen leje për resorte turistike, të cilat po ngrihen mbi toka që nuk pasqyrohen në dokumente origjina si pronë. Pra, kush e ka patur dhe si ka përfunduar në duart e ndërtuesve që kanë nisur të ngrenë vila aty.

Në rrëmujën legjislative, natyrisht do të përfitojnë akaparuesit e pronave me dokumente të falsifikuara apo të abuzimit pushtetar. Janë të shumta rastet, gjatë gjithë vijës bregdetare, aty ku dhe interesat për efekte turistike janë më të mëdha. Së fundmi, shembujt e përfitimit të paligjshëm të tokave si në Vuno, Dhërmi, Palase, Qeparo apo në Sarandë, ku me një vendim të papritur zhvleftësohet pronësia e fituar e qytetarëve të vjetër, dëshmon se duhet ndërhyrë në mënyrë energjike nga ana e shtetit, për të gjetur një zgjidhje të pranueshme dhe jo të gjenden zgjidhje për efekte elektorale, ku të dëmtuarit mbeten pronarët e vërtetë të tokave.

Skandali që zbuloi ish-presidenti

Ajo çfarë duket se i jep një nuancë më të errët gjithë procesit që ka nisur, për pajisjen me tapi të atyre që përfitojnë me ligjin 7501, pas votimit të fundit në Parlament, vjen nga deklarata e ish-presidentit Nishani. As më shuma e as më pak, deklaroi një skandal ku ligji për pronat për të cilin ka dhënë miratim Komisioni i Venecias, është i ndryshëm me atë që është miratuar në Parlament. Pra, është falsifikuar, është jashtë normave të së drejtës ndërkombëtare mbi pronën dhe se është abuzivizëm me vetë pronarët. Ende nuk kemi një reagim zyrtar për këtë çështje, porse e gjitha kjo është mjaft e rëndë, pasi shkelet në mënyrë flagrante e drejta e një pjesë të qytetarëve. Një nga të drejtat bazë të kushtetutës dhe për të cilën vetë Shqipëria është e angazhuar, duke qenë se është një nga kushtet për të nisur negociatat për anëtarësim me BE-në. Nëse kjo do të rezultojë e vërtetë, do të përbënte një skandal të madh, dhe kjo jo thjesht në letrat kredenciale për në BE, por në detyrimin ndaj qytetarëve. Të cilët nuk do kenë shpresë tjetër, veç protestës.

Η Σουηδία ζητάει σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Χιμάρα, Αλβανία

Η Σουηδία ζητάει σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, Proto Thema

 Σουηδία: Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στην Χιμάρα

«Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», τόνισε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών

του Παναγιώτη Σαββίδη

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία απασχολούν το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, ενόψει της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ επεσήμανε πως: «Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά θεμελιώδη λίθο της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε, επισημαίνοντας πως: «Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας».

Όσον αφορά τις παραβιάσεις και τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης Ράμα στην περιοχή της Χειμάρρας, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας τονίζει: «Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας».

Οι τοποθετήσεις
Οι τοποθετήσεις της υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ και του ομογενή βουλευτή Σωτήρη Δελή, έχουν ως εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Ο Σωτήρης Δελής μου έθεσε το ερώτημα εάν η Σουηδία σκοπεύει να λάβει μέτρα είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της ΕΕ ή αμφότερα, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματά της στην Αλβανία γενικά και στην περιοχή της Χειμάρρας ειδικότερα. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά θεμελιώδη λίθο της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής και, μαζί με τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους Δικαίου, αποτελούν βασικά σημεία της συνεργασίας μας με την Αλβανία στο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, περιγράφεται στην Έκθεση για τη χώρα που το Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε τον Απρίλιο τρέχοντος έτους. Όπως και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα το 2016, διαπιστώνεται πως η Αλβανία έχει ένα τροπον τινά ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο ευθυγραμμίζεται, εν πολλοίς, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η χώρα έχει επικυρώσει τις περισσότερες Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η πλημμελής εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου λόγω αδύναμων θεσμών, αποτελεί γενικό πρόβλημα.

Η Σουηδία υποστηρίζει την Αλβανία στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα , τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Επιπρόσθετα παρέχουμε σημαντική βοήθεια σε ΜΚΟ, οποίες δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την Σουηδία, η ΕΕ αποτελεί κεντρικό πεδίο της δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των αρχών του κράτους Δικαίου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι «βασικές προτεραιότητες» επέχουν κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων και ενταξιακής πορείας, την οποία υποστηρίζουμε.

Η Σουηδία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τόσο πολιτικά όσο και μέσω συνεργασίας στο τομέα των μεταρρυθμίσεων. Κατά τον προενταξιακό διάλογο, τονίσαμε τη σημασία της σύγκλισης με τα κριτήρια και το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος τόσο ως προς την ενταξιακή πορεία όσο και προς την δημοκρατική πορεία της χώρας, κυρίως στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Υποδεχόμαστε ευμενώς την ψήφιση νομοθεσίας από την Αλβανία με στόχο την υιοθέτηση της Σύμβασης- Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται, περί τα τέλη του έτους, να εκφράσει την άποψή του για την νομοθεσία περί μειονοτήτων καθώς και την νομοθετική εργασία που υπολείπεται προκειμένου να διασφαλισθεί πως η Αλβανία ανταποκρίνεται στο διεθνές κεκτημένο.

Η κατάσταση στην περιοχή της Χειμάρρας πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ζητήματος που χαρακτηρίζει την Αλβανία, εκείνου της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των ανεπίλυτων διενέξεων σε θέματα κυριότητας γης. Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Το πρόβλημα είναι ευρύ και πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής μειονότητας, των Ρομά καθώς και άλλων μειονοτήτων, κυρίως, εξαιτίας έργων ανοικοδόμησης, που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Χειμάρρα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν διαβουλεύσεις με τον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου η ανοικοδόμηση να ακολουθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Η Σουηδία συνεχίζει, τόσο διμερώς όσο και εντός της ΕΕ, να θέτει το ζήτημα της πραγματοποίησης από την Αλβανία των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που η ΕΕ θέτει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα σκοπεύουμε να ενεργούμε προκειμένου η χώρα να ακολουθεί τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών, του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να συνεχίσει την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων αυτών μέσω της αναπτυξιακής συνεργασίας με την Αλβανία, όπως μέσω στήριξης ΜΚΟ δραστήριων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Βουλευτής Σωτήρης Δελής: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπουργό Εξωτερικών για την απάντησή της! Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως ο Πρέσβυς της Ελλάδας βρίσκεται επί τόπου και παρακολουθεί τη συζήτηση. Η θέση η δική μου και του κόμματος των Μετριοπαθών είναι πως η Σουηδία πρέπει να δρα διεθνώς για την προστασία των μειονοτήτων που απειλούνται. Η ισοτιμία όλων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης αρχή. Η Σουηδία πρέπει να προασπίζει μια συνεκτική Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να εστιάσουμε στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και στα Βαλκάνια.

Η ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επιθυμούν και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει μια ένταξη. Η ενταξιακή πορεία είναι συχνά απαιτητική και περίπλοκη. Η ενταξιακή προοπτική αποτελεί ωστόσο σημαντικό κίνητρο μεταρρυθμίσεων. Προάγει την σταθερότητα, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και την συνεχιζόμενη συμφιλίωση.

Εάν, απεναντίας, κλείναμε την πόρτα σε χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, και οι οποίες ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις μιας διαδικασίας ένταξης, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και πορείας αποσταθεροποίησης εντός της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Η πλήρωση των κριτηρίων ένταξης της ΕΕ είναι, κατά βάση, το στοιχείο με την μεγαλύτερη αξία σε μια υποψηφιότητα. Η υποψηφιότητα μιας χώρας συνεπάγεται μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου αυτή να γίνει μέλος μιας κοινότητας ελεύθερων κοινωνιών και ανταγωνιστικών οικονομιών.

Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν ένα τμήμα της Ευρώπης, όπου οι εθνικές μειονότητες και οι διάφορες θρησκείες συνιστούν μελλοντικές προκλήσεις. Η Αλβανία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ από το 2014, μετά από τέσσερεις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες. Η επίσημη αίτηση προσχώρησης της Αλβανίας υποβλήθηκε το 2009. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Απαίτηση το 2014 ήταν η πραγματοποίηση, από την Αλβανία, μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στους τομείς της δημόσιας Διοίκησης και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα, τέθηκαν οι απαιτήσεις για αύξηση δράσεων κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και υπέρ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία ευθυγραμμίζεται με το γενικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εντούτοις, σύμφωνα με την Έκθεση, η εφαρμογή των διατάξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλημμελής, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης των μειονοτήτων, οποίες χρήζουν βελτίωσης.

Για το λόγο αυτό, θέλω να ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών τι μπορεί να πράξει η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας και προκειμένου να αξιολογήσει τη δράση της Αλβανίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικότερα;

Υπουργός Εξωτερικών: Ο Σωτήρης Δελής κι εγώ συμμεριζόμαστε την άποψη περί αναγκαιότητας και σημασίας της ενταξιακής διαδικασίας. Όταν επισκέφθηκα την Αλβανία, είμαστε σαφείς σε αυτό, το οποίο εμπεριέχεται και στις «βασικές προτεραιότητες». Αυτό σημαίνει πως εξετάζουμε πώς λειτουργεί μια δημοκρατία, υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποια προβλήματα προκύπτουν κατά την ενσωμάτωση των μειονοτήτων; Αυτό είναι ένα εξαιρετικά καίριο σημείο στις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις διαδικασίες προσχώρησης στην ΕΕ και κάτι στο οποίο εμείς ως κράτος-μέλος είμαστε πολύ δραστήριοι.

Όπως γνωρίζει ο Σωτήρης Δελής, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δημοσιεύουμε εκθέσεις για διάφορες χώρες, 135 τον αριθμό, όπου εξετάζουμε ενδελεχώς τις συνθήκες στον τομέα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλω να σε ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, που έθεσες το ζήτημα των συνθηκών για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, το οποίο είναι στη βάση του ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σουηδία παρέχει σημαντική υποστήριξη στις δράσεις αυτές. Ειδικότερα στην ενίσχυση του σεβασμού (για τα δικαιώματα αυτά), μέσω του διμερούς πακέτου στήριξης μεταρρυθμίσεων, συνεργαζόμαστε με πλήθος εταίρων στην αλβανική κοινωνία, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι των ζητημάτων αυτών. Συνεργαζόμαστε με την οργάνωση Civil Rights Defenders ακριβώς στην ενίσχυση του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, όπως προανέφερα, η κατάσταση στη Χειμάρρα συνδέεται με το ευρύτερο ζήτημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των ανεπίλυτων διενέξεων σε θέματα κυριότητας γης, τα οποία επικρατούν στο σύνολο της χώρας.

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, προσπαθεί να αναπτύξει και να βελτιώσει την κατάσταση σε διάφορες πόλεις της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Χειμάρρα, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, κατεδαφίστηκαν 9.000 κτίρια στη χώρα. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών έλαβαν αποζημίωση, η αποζημίωση αυτή ήταν χαμηλή, και η Σουηδία, κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ράμα, υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και την ανάγκη διαλόγου με τις ομάδες αυτές στη Χειμάρρα, κυρίως καθώς αυτές ανήκουν σε μειονότητες και οι χαμηλές αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες αποτελούν πρόβλημα.

Επίσης, έχουμε συζητήσει για την Αλβανία εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, και η ΕΕ έχει υπενθυμίσει στην Αλβανία την αναγκαιότητα θέσπισης διαδικασίας για την δημιουργία ενός κτηματολογίου και έχει προτρέψει τη χώρα να λάβει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Αυτά για την περίοδο 2012-2020. Επίσης η ΕΕ, κατά τις επαφές που γίνονται σε τακτική βάση, υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμικών οργάνων, διαφάνεια και σαφήνεια ως προς την πολιτική που ρυθμίζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Όλα αυτά είναι καίρια σημεία, εάν κανείς αισθάνεται πως δεν μπορεί να προασπίσει την προσωπική του ιδιοκτησία ή το δικαίωμα στη γη του, αυτό είναι πολύ προβληματικό.

Παράλληλα με την ΕΕ, υπάρχουν και άλλοι θεσμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτού του εύρους των θεσμών και των επαφών σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Βουλευτής Σωτήρης Δελής: Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Εξωτερικών για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την εργασία αυτή και στη συνέχεια. Ευχαριστώ.

Παρουσία του Έλληνα πρέσβη
Την απάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, προς τον ομογενή βουλευτή του κόμματος των Μετριοπαθών Σωτήρη Δελή, παρακολούθησε και ο Έλληνας πρέσβης στην Στοκχόλμη Δημήτριος Τουλούπας. Ο Σωτήρης Δελής κατάγεται από την Πάτρα και από το 1977 ζει μόνιμα στη Σουηδία. Έχει πολυετή εμπειρία στα κοινά με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, με τραπεζική διευθυντική καριέρα 30 ετών. Το 2014 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Γιέσεπινγκ, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας και είναι ο πρώτος βουλευτής της περιοχής με ξένη καταγωγή. Ο ίδιος είναι μέλος και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου.


Tuesday, December 12, 2017

Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία κατηγορεί Εισαγγελέα ως προστάτη της διαφθοράς «Λου: -Όχι πια (να τερματίσει), ο Γενικός Εισαγγελέας να προστατεύει διεφθαρμένους πολιτικούς»


Δεκέμβριος 12, 2017. Echedoros


Στην Αλβανία, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου, δήλωσε  σήμερα ότι έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να συνεργασθούν για να βρουν έναν προσωρινό αντικαταστάτη του Γενικού Εισαγγελέα Αντριάντικ Λάλλα (Adriatik Llalla), του οποίου η θητεία έληξε την περασμένη εβδομάδα.Και τα δύο  μεγάλα κόμματα είπε ο πρεσβευτής Λου «πρέπει να τερματίσουν την εποχή που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Λάλλα προστάτευε τη διαφθορά.


«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεργασθούν για να βρουν προσωρινό αντικαταστάτη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στις 7 Δεκεμβρίου.

 Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα βάλουν στην άκρη τα μικροπολιτικά τους και θα εφαρμόσουν αυτή τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης», είπε ο Αμερικανός πρέσβης  σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη.


Η έκκλησή του έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει βαθιά κρίση στη Δικαιοσύνη στην Αλβανία.
«Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες βρίσκονται αντίθετη σε παράταση της εντολής του  Αντριάτικ Λάλλα. Και αυτή  η θέση βρίσκει την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα.


Ο πρέσβης Λου είπε με κατηγορηματικό ύφος: «Πρέπει να τερματισθεί η εποχή που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το παλαιό σύστημα δικαιοσύνης προστατεύει άτομα με εξουσία που πλούτισαν  μέσω της διαφθοράς και της πολιτικής επιρροής.

 Το νέο σύστημα δεν μπορεί να έχει  έναν Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δεν  διώκει κανέναν. Η χώρα αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχίσει να έχει το χαμηλότερο δείκτη δίωξης σοβαρών εγκλημάτων στην Ευρώπη».


(Στοιχεία από zeriamerikes.com)

Αλβανία- Χιμάρα: Καταγγελία πρώην πρόεδρου της χώρας για κυβερνητικές παραβιάσεις στην ιδιοκτησία

Δεκέμβριος 11, 2017.Echedoros

Σε σοβαρή καταγγελία προέβη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, τη Διεθνή Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη σελίδα του στο Facebook.“Το δίκαιο της ιδιοκτησίας στην Αλβανία τώρα κρίνεται σύμφωνα με νόμο, η αξιολόγηση του οποίου από την Επιτροπή της Βενετίας, έγινε με έκδοση  πλαστής  απόφασης,  η οποία αποστάλθηκε στα όργανα του αλβανικού κράτους”

Αυτό αναφέρει ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι,  επισημαίνοντας στη σελίδα του την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «ένα από τα δικαιώματα που έχει ήδη παραβιασθεί είναι αυτό της ιδιοκτησίας», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για την καταπάτηση των ιδιοκτησιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χιμάρα.


Η αλβανική ‘Panorama’ αναφέρει επικαλούμενη τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας,  ότι ο κρατικός μηχανισμός παραβίασε και παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα που εγγυάται ο νόμος βάσει της αρχής του δικαίου, της αρχής της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Παραβιάζεται, δηλαδή, το άρθρο 6/1 της Σύμβασης του άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Η καταγγελία για παραποίηση του νόμου περί της ιδιοκτησίας και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών δείχνει  με ισχυρό τρόπο τη μεθοδολογία της αλβανικής κυβέρνησης για την αρπαγή της ιδιοκτησίας  των πολιτών της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.


 ( Στοιχεία από panorama.com.al , smarkos.blogspot.gr)

Sunday, December 10, 2017

ISH PRESIDENTI NISHANI: LIGJI I PRONES NE SHQIPERI, GJYKOHET SIPAS NJE LIGJI, VLERESIMI PER TE CILIN KOMISIONI I VENECIAS, ESHTE DERGUAR MBI NJE VERSION TE FALLSIFIKUAR, NGA INSTITUCIONET E SHTETIT SHQIPTAR.

Image result for bujar nishani
Me rastin e Dites Nderkombetare te Lirive dhe te Drejtave te Njeriut, ish Presidenti i Shqiperise, Bujar Nishani, hedh drite mbi nje skandal te permasave te medha, ate te fallsifikimit dhe grabitjes se te drejtes se prones.

Nishani shkruan ne rjetin Social Facebook, se Institucionet e Shqiperise, ato te Drejtesise dhe te Qeverise, kane derguar ne Komisionin e Venecias per Shqyrtim te Ligjit te Pronave ne Shqiperi, nje version te fallsifikuar, i cili ka te beje me te Drejten Huridike Kushtetonjese te prones ne Shqiperi.

Dhe mos harrojme, Qeveria Shqiptare dhe Parlameni i Shjqiperise, kane miratuar nje seri aktesh nenligjore per pronat, te cilat sot perbejne, konfliktet me madhore ne Shqiperi, ndersa pjese te madhe te Territorit nga keto Prona, po grabiten nga Oligareket dhe Mafia. 


National Council for Territory has given Tourist Resort in Jale of Himara construction permits far from public’s eye


Related image

 09/12/2017 
  
A meeting was held in October 16th, almost secretly, where the government approved permits for several tourist villages. One of them will be built in Ksamil, Saranda. A permit has also been given for a tourist complex in Jala.

Most of the meetings of the National Council for the Territory are being made without transparency, far from the public’s eye.

Important decisions, such as the permit for multi-store buildings that will be raised in Tirana, and tourist villages, were approved in silence this year.

One month ago, on November 10th, the National Council for the Territory, which is led by Prime Minister Edi Rama, approved two development permits for multi-store buildings at the former Block area. Both permits are given to a company that was created in 2016.

Another permit was given for a giant 24-store-high complex at the Kavaja Street, near the former Natural Science Museum. The project is named Garden Building.

For other high-rise buildings, the meetings of the National Council of Territory were held almost secretly as well. In April, the government passed the permit for a 35-store-high building close to the Tirana Hotel, and the DownTown Albania project, a 135 meters high building at the “7 xhuxhat” Children Amusement Park near the Rruga e Elbasanit.

A meeting was held in October 16th, almost secretly, where the government approved permits for several tourist villages. One of them will be built in Ksamil, Saranda. A permit has also been given for a tourist complex in Jala.

On the same date, the National Council of Territory has decided to postpone the construction permit for a village tourist in Ishem, Durres.

The urban planning law forces the Territory Development Agency to publish every decision at the National Register 10 days after they are taken, but the official website of this agency has only decisions of July 2017.

Top Channel

ETHNOS: THE HELLENISM, NEVER DISAPPEARS...


Image may contain: 1 person


The Greeks of HImara, a predominantly Greek-speaking town, are being deliberately persecuted and discriminated against by a corrupt Albanian government that is bulldozing their homes and confiscating their property.

Αποστολή στη Χειμάρρα. Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής στα γκρεμισμένα σπίτια Ελλήνων της Χειμάρρας. 

Οδοιπορικό στις ελληνικές γειτονιές της Αλβανίας, όπου η κυβέρνηση χτίζει την Αλβανική ριβιέρα πάνω στα ελληνικά χαλάσματα. Απόγνωση και οργή έχουν πλημμυρίσει τους Ελληνες Βορειοηπειρώτες. Οι συγκλονιστικές τους μαρτυρίες.

KRIMET E RENDA "ZBARKOJN" NE HIMARE, RREMBEN DOSJET ME TE BUJSHME NE BASHKI

Image result for edi rama jorgo goro himare

Pas FBI, qe po heton rreth pronave te qytetareve me neshtetesi Greko Amerikane, te cilet kane investiguar ne Dhermi, ne Bashkine e Himares, hetues te Krimeve te Renda, kane “rrembyer” nje numer dosjesh, nga zyra e Archives.

SManalysis

Struktura Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, prane Prokurorise se Pergjishme dhe FBI, ka kryer inspektim te befasishem ne Bashkin e Himares. Lajmi behet i ditur per SManalysis, nga burime te sigurta te specializuara te Luftes Kunder Krimit dhe Korrupsionit ne Shqiperi, por edhe nga Himara. Sipas informacioneve, nje grup hetuesish te strukturave te reja te Krimeve te Renda dhe Korrupsionit, qe bashkepunojne ngushte me agjentet amerikane te FBI dhe ata europiane,, kane detyruar punonjesen e arkivit te Bashkise se Himares, e cila ka rezistuar qe te mos jape asnje informacion hetuesve , te qendroje jashte zyres, ndersa kane rrembyer prej arkivit nje numer te madh dosjesh, te cilat per momentin nuk behen publike, pasi jane ne proces hetimor.

Ky kontroll nga ekipe te specializuar kunder krimit dhe korrupsionit,, ka perkuar edhe me nje hetim ne terren te agjenteve te FBI kryesisht ne Dhermi, perpara disa kohesh, te cilet po investigojne disa raste abuzimesh me pronat e qytetareve greko amerikane, mbi te cilen, po ndertohet Resorte Turistike, me leje te miratuar nga Qeveria e Shqiperise. 

Gjendja e rende, krijuar ne Territorin e Himares, ku qytetaret himariote, ankohen ne vazhdimesi dhe kane hapur procese penale dhe gjyqesore nder vite, per grabitjet te pronave dhe ndertimet qe po kryhen mbi to, nuk e ka vene per asnje moment ne veshtiresi Prokurorine e Pergjitshme dhe ate te Rrethit te Vlores, per te ndjekur penalisht, abuzuesit e pronave te qytetareve autoktone madje me prejardhje greke, ne Bashkine e Himares, por perkundrazi, kane mbyllur nje seri ceshtjesh te bujshme, duke filluar nga Resortet me te medha, te cilat sipas shtypit nderkombetar, jane ndertuar mbi prona te kontestueshme dhe te grabitura.

Media shqiptare dhe ajo nderkombetare, kane evidentuar shume politikane te larte, gjyqtare dhe prokurore, drejtues policish apo deputete, me investime te dyshimta ne Rajonin e Himares, te cilet nuk mund te justifikojne dot pasurite, ndersa shpesh I kamuflojne nepermjet oligarkeve qe jane paisur me leje ndertimi direct nga vendime qeverie, mbi tokat e himarioteve.

Qeveria Shqiptare, ka mundesuar jo vetem ndryshime legjislative Kushtetonjese dhe vendime qeverish, ne sherbim te oligarkeve dhe Mafias Shqiptare, ne kundershtim te ashper te banoreve autoktone himariote, duke shkelur lirite dhe te drejtat e  njeriut, por ka organizuar prej disa vitesh, strukturate specializuara te Task Force, per ti rrembyer pronat dhe per ti tjetersuar me banore te rinj shqiptare, duke prishur balancat etnike dhe duke krijuar situate te pastrimit etnik ne gjihe Rajonin e Himares.

Ngjarjet e fundit ne Himare, ku si rezultat  i Planit Urban te Zhvillimit, te miratuar pa vullnetin e banoreve autoktone te komunitetit grek, kane ashpersuar qendrimet Tirane – Athine, deri ne vendosjen e VETO nga ana e Greqise per anetaresimin e Shqiperise ne BE. 

Saturday, December 9, 2017

«Σφαλιάρα» της Ε.Ε στους Αλβανούς για τη ΧειμάρραΔημοσίευση: 9 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma
Image result for antonio tajani
Η αναγνώριση της Χιμάρας ως περιοχής στην οποία ζει πληθυσμός ελληνικής εθνικότητας, ο αποκλεισμός του πολεοδομικού σχεδίου, η αναγνώριση των ιδιοκτησιών των Χιμαριωτών και της Εκκλησίας, ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι προς το κοινοβούλιο και την αλβανική κυβέρνηση.


Μια ημέρα νωρίτερα, τα Τίρανα, έλαβαν ένα ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι, ότι η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει μέσω των υποχρεώσεων της για τα δικαιώματα των Ελλήνων και της ιδιοκτησίας τους στην ιστορική περιοχή της Χιμάρας.
Πρόκειται για το ισχυρότερο και πιο ακαταμάχητο μήνυμα, μετά την απειλή της Αθήνας με βέτο προς την Αλβανία στην ΕΕ.

Η πίεση των αξιωματούχων της Αθήνας για την προστασία της ελληνικής κοινότητας σε όλη την Αλβανία, ακόμη και σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται επίσημα στο (μειονοτικό) χάρτη του αλβανικού κράτους, επιλύθηκε τελικά, μέσω των Βρυξελλών με τις νομικές αλλαγές για τις μειονότητες.

Σύμφωνα με αυτό το ευρωπαϊκό μέτρο, η τελευταία βία της κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα με αποτέλεσμα την καταστροφή των κατοικιών που επηρεάζονται από το σχέδιο αστικής ανάπτυξης, τελείωσε τις πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης, να ληστέψει την ακίνητη περιουσία και τα σπίτια των πολιτών ελληνικής καταγωγής σε όλη την περιοχή της Χιμάρας.

Σύμφωνα με πηγές του SManalysis, η διαδικασία δήλωσης – απογραφής της ελληνικής ιθαγένειας στη Χιμάρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αριθμός των πολιτών που δηλώνονται στο ληξιαρχείο υπερβαίνει, ήδη, τα πέντε χιλιάδες άτομα.

SManalysis

Αλβανία: Ο Ντούλε κατηγορεί τον πρωθυπουργό: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων


Δεκέμβριος 9, 2017. Echedoros

 Ο Βαγγέλης Ντούλε κατηγόρησε τον  επικεφαλής της κυβέρνησης  στην Αλβανία ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.


Μόλις μετά από την έγκριση ενός  νόμου για την προστασία των μειονοτήτων  που υιοθετήθηκε πριν από ένα μήνα από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο επικεφαλής του  Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –ΚΕΑΔ,  δήλωσε ότι ο νόμος δεν επιλύει το πρόβλημα  της εθνικότητας, έναν όρο που έχει καταργήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.’


Ο Βαγγέλης Ντούλε επισημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση με μεθόδους ‘De Facto’ στέρησε από τους πολίτες  των δικαιωμάτων τους στη δήλωση  για την απογραφή του πληθυσμού.


Μαζί με το επικεφαλής του ΚΕΑΔ,  συντάχθηκε το κόμμα τη ελληνικής εθνοτικής μειονότητας για το μέλλον – MEGA, που δήλωσε ότι δεν πρέπει να αγνοηθούν τα  δικαιώματα των μειονοτήτων’


«Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να θεωρηθεί  ικανός για να εκφράσει πλήρως το πλαίσιο των δικαιωμάτων και πάνω από όλα δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στις μειονότητες  ώστε να απολαμβάνουν και να  διαχειρίζονται  τα δικαιώματά τους όπως απαιτείται από τις διεθνείς πρακτικές στις εθνοτικές μειονότητες».

 Σχετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=aSQp9n6ZvFI

Albaleaks: Οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν τη συμμετοχή της αστυνομίας στη διακίνηση ναρκωτικών


«Albaleaks: Έγγραφα πληροφοριών  της Αλβανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH) για συμμετοχή της κρατικής αστυνομίας στην εμπορία ναρκωτικών», γράφει το δημοσίευμα


Δεκέμβριος 9, 2017. Echedoros


Ένα σημαντικό στοιχείο προέκυψε  από τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς  η υπηρεσία αυτή έχει συγκεντρώσει δεκάδες πληροφορίες για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων σε  υπηρεσιακά άτομα του υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή τους στην καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης κατά την περίοδο 2015 έως Δεκέμβριο του 2017, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι οι αντιδράσεις πολιτών και αναγνωστών των δημοσιευμάτων αυτών  ήταν άμεσες, ενώ δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης  και εφαρμόσθηκε μια σιωπηρή προσήλωση των κυβερνητικών μέσω ενημέρωσης.


Οι πολίτες με τις παρεμβάσεις τους, δείχνουν ότι έχουν  κουραστεί να ζούνε σε μια χώρα που διοικείται από την εμπορία των ναρκωτικών, ενώ συγχρόνως πολλοί αναγνώστες αμφιβάλουν για την πραγματικότητα του εγγράφου.


Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της δημοσίευσης των εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο, ως πρώτη ανάγνωση, αφού έχουν καλυφθεί  τα στοιχεία  της ταυτότητας των προσώπων που καταγγέλλονται, αλλά, εις βάρος τους δεν έχει εκδοθεί καμία εισαγγελική έρευνα…


(Στοιχεία από exit.al)

Αφήσαμε τη Θράκη στο έλεος των Τούρκων – Eβαλε τις «βάσεις για δημοψήφισμα» ο Τούρκος!


Δημοσίευση: 9 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma

Άσχετοι και επικίνδυνοι πολιτικάντηδες αποφάσισαν με τις άστοχες ενέργειές τους, να αφήσουν την Ελληνική Θράκη μας στο Έλεος των των Τούρκων που έβαλαν τις «Βάσεις για το δημοψήφισμα» στο προσεχές «Μέλλον στη Περιοχή !»


Ο Τούρκος δεν τήρησε κανέναν από τους όρους που η Ελληνική διπλωματία ,που πίστευε ότι έθεσε και περίμενε απο τον Σουλτάνο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στη Θράκη μας …Πράγμα που σημαίνει ότι ο Τούρκος ήξερε ότι δεν θα αντιδρούσαμε ότι και αν έκανε !


Με το να θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης σε συνέντευξη του σε Ελληνικό τηλεοπτικό Κανάλι και τις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα για 150χιλ Αδέρφια του στην Ελλάδα ,Εμείς δεν αντιδράσαμε ώστε να αναβάλουμε την επίσκεψη του Σουλτάνου !

Αλλά ποιος να το κάνει ο Κοτζιάς ή ο Τσίπρας ή μήπως ο Παυλόπουλος ; …Απο εδώ και πέρα οι Τουρκοπράκτορες στη Θράκη θα ξεσαλώσουν και θα έχουν να λένε ότι μην φοβάστε τίποτε ,γιατί μας Προστατεύει ο «Πατερούλης των Τούρκων ο νέος Ατατούρκ!»

Τα μηνύματα που πέρασε ο Τούρκος είναι για τους Μουσουλμάνους ότι και αν χρειαστείτε οι 4 Μουσουλμάνοι Βουλευτές είναι εδώ …Το ίδιο και για τους ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής !

 Τούρκος έβαλε τις «Βάσεις» και σύντομα θα ακούσουμε να μιλάνε (να αποφασίσει ο Λαός της Θράκης με δημοψήφισμα) και εδώ δεν υπάρχει κάποιος να εφαρμόσει το νόμο όπως έκανε ο Ισπανός Πρωθυπουργός που τους έστειλε τους αυτονομιστές στη Φυλακή !

Ο Ερντογάν πανέξυπνα έβαλε τους Τουρκογενείς ,τους Ρομά και τους Πομάκους κάτω απο την Σημαία του Ισλάμ και μπρος σε δεκάδες Τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια ώστε να φανεί LIVE στην Τουρκία , απαγόρεψαν τον Αρμόδιο Ελληνα ΥΦΥΠΕΞ να μιλήσει ..Που στην Ελλάδα σε Έλληνες Πολίτες ….!!

Αναρωτιούνται οι Κάτοικοι της Θράκης μόνο σε 6 μήνες μας ήρθαν τρεις Τούρκοι επίσημοι στην Ελληνική Θράκη …Η Ελλάδα και οι Έλληνες Πολιτικοί που κοιμούνται ;

Tsipras Attends Quadrilateral Summit in Belgradehttps://www.youtube.com/watch?time_continue=828&v=gf_2tW2a8UQ

By ANA December 9, 2017

Greek PM Alexis Tsipras at the quadrilateral summit between Greece, Bulgaria, Romania and Serbia, Belgrade, Dec. 09, 2017. (Photo by Greek PM Press office/Andrea Bonetti via Eurokinissi)

BELGRADE – The second quadrilateral summit between Greece, Bulgaria, Romania and Serbia started with a working dinner in Belgrade on Friday evening, with Prime Minister Alexis Tsipras and his Balkan counterparts discussing regional cooperation, Serbia and the Western Balkans’ European prospects.

Tsipras, along with Serbian President Aleksandar Vucic, Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, Romania’s Prime Minister Mihai Tudose, will meet at 10:00 on Saturday and hold a joint press conference following their talks. The summit will end with a working lunch.

The first meeting of the four leaders was held in Bulgari’s Varna, in October. According to Serbian press reports, the summit is expected to confirm the commitment of the four leaders to cooperate for the benefit of the region as a whole and to discuss issues related to stability, security and economic cooperation in the fields of transport, energy and infrastructure.

Partite greke akuzojne Edi Ramen: Komunitetet tona, nuk mund te vetedeklarohen me metodat qe perdor Qeveria e ShqiperisePas miratimit te Ligjit per minoritetet, Komuniteti Kombetar Grek, i rikthehet kritikave, pas nje gjysem pershendetje, te aprovimit te Ligjit, por mesaduket, asgje nuk ka garanci ne kete vend, ku manipulimet Ligjore dhe Kushtetuese, jane bere bajate ne emer te Reformave qe kerkohen nga BE. 

Ne terren, himariotet nepermjet Bashkimin Demokratik te Minoritetit Grek, kane shfaqur interes te jashtezakonshem dhe kerkojne me cdo lloj forme ligjore apo te drejten nderkombetare te vetedeklarohen greke, duke shperndare edhe formularet e vetedeklarimit. Sipas Ligjit te Miratuar, ata duhet te shfaqin te drejten mbi kombesine direkt ne Gjendjen Civile, duke nisur praktikisht nepermjet Sherbimit Postar, kerkesen ne gjuhen shqipe dhe ametare greke.   

Ndersa nga ana tjeter kreret e saj politike, mendojne ndryshe. Ata nuk kane Garanci nga Qeveria e Shqiperise rreth ketij procesi, se te dhenat e tyre, do te mbeshteten ne Regjistrin e Popullsise, i cili perben statistikat e pergjithshme Shteterore te Regjistrit Kombetar te Popullsise. 

Per kete arsyje, PBDNJ dhe MEGA, kerkuan sot nga Qeveria Rama, te rishikohen disa ndryshime per sa i takon vetedeklarimit ne baze te Konventes se Keshillit te Europes.

Vangjel Dule akuzon kreun e qeverisë se nuk ka vullnet politik për të mbrojtur pakicat kombëtare.

Nga një tryezë ku u atakua ligji për mbrojtjen e pakicave i miratuar vetëm një muaj më parë nga shumica në pushtet, kreu i PBDNJ-së tha se ai ligj nuk zgjidh problemin e kombësisë, një term që Gjykata Kushtetuese e ka shfuqizuar.

Bashkë me kreun e PBDNJ-së është bërë dhe partia e minoritetit etnik grek për të ardhmen MEGA, e cila nuk kurseu as pozitën dhe as opozitën, si forca të unifikuara për të mos respektuar të drejtat e minoriteteve.

“Ky ligj nuk mund të konsiderohet i denjë për të shprehur të plotë kuadrin e të drejtave dhe mbi të gjitha nuk i jep garancitë e duhura minoriteteve që ti gëzojnë dhe ti lëvrojnë ato ashtu siç e kërkojnë aktet ndërkombëtare për minoritetet etnike”.

Ligji i miratuar në parlament është në kundërshtim me nenin tre të konventës në kuadër të Këshillit të Europës, e cila është ratifikuar nga parlamenti ynë.

Sipas Konventës, çdo person që i përket një pakice kombëtare do të ketë të drejtën që të zgjedhë lirisht për tu trajtuar apo jo si i tillë.

Albaleaks: dokumentat e informimeve të SHISH për përfshirjen e Policisë së Shtetit në trafikun e drogës

Image result for albanian drugs policy

Albaleaks: dokumentat e informimeve të SHISH për përfshirjen e Policisë së Shtetit në trafikun e drogës

Dje Exit.al bëri të ditur se Shërbimi Informativ ka dërguar me dhjetra informacione drejt Prokurorisë së krimeve të Rënda dhe Minsitrisë së Brendeshëm mbi përfshirjen e Policisë së Shtetit në kultivimin dhe trafikimin e kanabisit në periudhën 2015-12017. Reagimet e qytetarëve dhe të lexuesve nuk munguan, por munguan reagimet e zyrtarëve. Asnjë koment nga ana e qeverisë dhe heshtje e studiuar e medias pranë qeverisë.

Në mes të shumë komplimenteve nga qytetarë të lodhur së jetuari në një vend të administruar nga trafiqet, disa persona hodhën edhe dyshimet mbi ekzistencën reale të dokumentit.

Për këtë arsye po fillojmë publikimin e dokumentave, duke kujtuar se në të gjityhë botën, dhe me më shumë arsye në Shqipëri, raportet e shërbimeve sekrete nuk janë domosdoshmërisht një provë dhe akoma më pak dënim fajësie. Kjo është arsyeja që ne i kemi mbuluar të dhënat identifikuese të personave që janë denoncuar denoncuar, por ndaj të cilëve nuk ka hetim nga prokuroria.

Për më tepër, mungesa e kokës së dokumentit nuk na jep mundësin të konfirmojmë me siguri origjinën e tij dhe as qëllimin e vërtet. Por çdo gazetar i pyetur prej nesh e ka quajtur të vërtet dhe shumë të ndërlikuar për të qënë i pavërtet dhe i prodhuar e shpërndarë me qëllimin e vetëm për të rritur turbullirat mbi këtë temë.

Një lajm interesant është se nga 127 emra të punonjësve të policisë të cituar në pjesën e raportit që ne kemie, vetëm 5 janë  nën hetim zyrtarisht, ndërsa 8 emra të tjera janë denoncuar nga PD për përfshirje në trafikun e drogës.

Link

     No Turkish President Had Gone to Greece in 65 Years. So Why Now?


By ILIANA MAGRADEC. 8, 2017

New York Times

Prime Minister Alexis Tsipras of Greece, right, and President Recep Tayyip Erdogan of Turkey gave a joint news conference in Athens on Thursday. Credit Alexandros Vlachos/European Pressphoto Agency

Recep Tayyip Erdogan became the first Turkish president to visit Greece in 65 years when he arrived on Thursday and met with the Greek prime minister and president.

He immediately affronted his hosts by raising the prospect of changes to the treaty that defines their borders. On Friday, he repeated the same comments in Thrace, in northeastern Greece, home to the country’s Muslim minority, which Turkey has long referred to as a Turkish minority.

In a conciliatory gesture to his Greek hosts, Mr. Erdogan acknowledged for the first time the tiny Pomak minority as a Muslim community separate from those of Turkish origin.

“You have been fighting for survival, and I congratulate you for this,” Mr. Erdogan said in an impromptu speech, adding that the region was “a bridge between two neighbors.”

The last president of Turkey to visit Greece, Celal Bayar in 1952, promoted the stabilization of borders. Mr. Erdogan had twice visited Greece as a prime minister, but this was his first visit as a newly empowered president, and it came at a time of increasing diplomatic isolation for Turkey.


Why is a Turkish president visiting now?

Mr. Erdogan’s visit on Thursday is the first by a Turkish head of state since “the honeymoon period of Greek-Turkish relations that spanned from the 1930s to the early 1950s,” Soner Cagaptay, the director of the Turkish research program at the Washington Institute, said in a telephone interview.

However, Mr. Erdogan’s position as president, which was consolidated in a referendum in April, is substantially different from that of his predecessors. Previous Turkish presidents were symbolically important, but they did not enjoy the executive powers that Mr. Erdogan now does.

“No president before him had the power to drive foreign policy, none of them,” Fadi Hakura, the manager of the Turkey project at Chatham House, a think tank based in London, said in a telephone interview.

The significance of Mr. Erdogan’s visit also lies in its timing: He reached out to a historically antagonistic neighbor at a moment when he finds himself and Turkey isolated abroad.

Besides a high-profile trial in New York in which he is directly implicated, the past year has seen Turkey’s relations with the West deteriorate because of tensions with the United States, the European Union, Germany and Austria, among others.

“Mr. Erdogan needs a P.R. success story to break Turkey’s diplomatic isolation. He needs a photo opportunity with a country that is a member of NATO and the European Union,” Thanos Dokos, the director of Eliamep, an Athens-based think tank, said in a telephone interview.

Other experts suggested that Mr. Erdogan was reaching out to the Balkan countries, after failing in a plan to render Turkey a significant player in the Middle East.

“He is looking for greatness for Turkey. He wants to make Turkey great again, he wants to make it a star country, which is why he is now directing his attention to the Balkans,” said Mr. Cagaptay, who recently wrote a book on Mr. Erdogan titled “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

How has Greece and Turkey’s relationship changed?

In the 65 years since Turkey’s last president visited Greece, tensions have peaked several times.

In September 1955, Turkish nationalists targeted the Greek minority in Istanbul, after news of a dynamite explosion near the Turkish consulate in Thessaloniki, a city in northern Greece.

“Tens of thousands of young Turks roamed through the city, smashing Greek store windows, wrecking store interiors and overturning automobiles,” read a front-page article in The Times in 1955.


Relations between Greece and Turkey dramatically deteriorated after the Turkish invasion of Cyprus in July 1974, which came a few days after a Greek-Cypriot guerrilla group had overthrown Archbishop Makarios, the island’s longtime leader. Turkish officials had feared a Cypriot union with Greece, whose military government at the time had backed the coup. About 160,000 Greek Cypriots were displaced in the crisis.

In late January 1996, both Turkey and Greece claimed the sovereignty of a pair of uninhabited Aegean Islands, known as Imia in Greece and as Kardak in Turkey. Greek and Turkish ships surrounded the islands, a confrontation that calmed only after NATO intervened.

An earthquake that devastated Turkey in the late summer of 1999 prompted a rapprochement between the two countries.

“Big earthquakes took place in both countries at the same time, humanitarian help was offered and the respective societies worked together,” Mr. Hakura said. Turkish and Greek foreign ministers saw an opportunity for reconciliation, the so-called “earthquake diplomacy.”

In the aftermath, there was a dramatic improvement in relations.With Greece and Turkey still at odds on many important issues, “it’s a breath of fresh air in Greek-Turkish ties that they’re currently reaching out to each other,” said Mr. Cagaptay.

These issues include migration, the Cyprus dispute, Turkey’s stalled accession process for European Union membership — Greece supports moving the process on — and the airspace and Aegean disputes that have been plaguing their relationship for years.

“The two countries could do so much if they worked closer together. There is untapped financial potential,” Mr. Cagaptay suggested.

Any progress is fragile, given the longstanding animosity between the two countries. That was amply demonstrated when Mr. Erdogan raised the prospect of an “update” of the 1923 Treaty of Lausanne, which defined Turkey’s borders with its neighbors.

The notion did not go down well with his Greek hosts.

“I don’t think that Greece has carefully thought about what an ‘update’ of the Lausanne treaty would mean for the country, as it does not consider this to be a matter for deliberation,” Dimitrios Triantaphyllou, an associate professor of international relations at Kadir Has University in Istanbul, said in a telephone interview.

But Mr. Erdogan’s words were most likely intended for domestic consumption in Turkey, he said.

“He is an international leader always talking to a national audience,” Mr. Triantaphyllou said. “He’s interested in demonstrating that Turkey is a key player for stabilization, that it should be respected and that it’s in control.”

Αποστολή βοήθειας στην Αλβανία από την Ελλάδα μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δημοσίευση: 9 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma

Βοήθεια στην Αλβανία, που χτυπήθηκε από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, έστειλε η Ελλάδα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Centre – ERCC).


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνδρομή της Ελλάδας στην γειτονική χώρα είναι σε είδη πρώτης ανάγκης, (5 γεννήτριες 2.5 kVa, 1.500 αδιάβροχα, 100 ζευγάρια γαλότσες), μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της Αλβανίας, από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΓΓΠΠ, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ σοβαρές βλάβες προξενήθηκαν σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, φράγματα, γέφυρες κ.ά.), κατοικίες και επιχειρήσεις. Περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε χώρους προσωρινής διαμονής, ενώ οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών.

Η Αλβανία ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε υλικά κατασκευής γεφυρών, λοιπό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης (π.χ. γεννήτριες, φακούς, αντλίες νερού), είδη πρώτης ανάγκης (κυτία πρώτων βοηθειών, υπνόσακους, αντίσκηνα, σωσίβια) και τρόφιμα (ξηρά και συσκευασμένη τροφή, βρεφικές τροφές και πάνες).

ΑΛΒΑΝΙΑ

Εκτός από την Ελλάδα, αρωγή έχουν προσφέρει επίσης η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Επιπλέον, η Αλβανία έχει απευθύνει αίτημα για στήριξη στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών του ΝΑΤΟ (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRC). Σε διμερές επίπεδο συνδρομή έχουν ήδη προσφέρει η Βουλγαρία, το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ.

Friday, December 8, 2017

Dacic "draws Tillerson's attention to old US establishment"

(mfa.gov.rs)
Serbian Foreign MinisterIvica Dacic spoke with US Secretary of State Rex Tilerson on Thursday in Vienna.

SOURCE: BETA FRIDAY, DECEMBER 8, 2017 | 09:14

According to a Serbian MFA statement carried by Beta, Dacic told Tillerson that representatives of the old US establishment who defend their policy from the 1990s cannot be the ones to bring changes to the US foreign policy.

"I drew his attention to the fact that changes in US politics should be brought only by the president, the vice-president and the minister of foreign affairs, since representatives of the old establishment cannot do this, because they are defending their policy from the 1990s," Dacic told the US official during their short conversation on the sidelines of the OSCE Ministerial Council.

Dacic also stressed stressed the need to make "certain strategic agreements" and said Serbia was "ready to openly speak with the new US administration," the statement said.

Dacic reiterated that Serbia's position was to find common interest with the United States.

He assessed that it was necessary to have more frequent communication "to see how to find a winning combination where common interests will be found, in order to permanently solve some of the problems that exist in the region, such as Kosovo and Metohija."

"The conversation with Tillerson opened the door to next year have a bilateral meeting with him" Dacic said, according to the statement.

"Open and true dialogue"

In his address to the OSCE Ministerial Council, Ivica Dacic said that Serbia was truly devoted to continuing its European path, neighborly relations and enhancing regional stability and that it was fully committed to the dialogue with Pristina and the implementation of all agreements that were signed with it, especially on establishing a Community of Serb Municipalities.

Dacic voiced his conviction that "an open and true dialogue is the only road to improving the everyday life of people in Kosovo and Metohija," which was why it was important for "the OSCE to remain a neutral and reliable partner."

Dacic said that Serbia was deeply aware of the security risks and challenges in the OSCE region and that it was fully committed to its chair over the Forum for Security Cooperation in the final quarter of the year.

He said that the crisis inside and around Ukraine, unfortunately, had not been resolved, despite all the efforts to stop it, and called on all sides to fully and unconditionally honor the ceasefire, stop all hostilities and implement the Minsk agreements, including the visible and permanent withdrawal of heavy weaponry.

"Serbia continues to support the operations of the Special Observer Mission in Ukraine, which is the most visible element of the OSCE's reaction to this crisis, as well as other constructive efforts, devoted to finding a peaceful solution to the crisis, while fully honoring the principles of the OSCE," he added.

The struggle against terrorism, the Serbian foreign minister said, remained at the top of the OSCE's list of priorities, while not forgetting the challenges of the migrant and refugee crisis.

Μήνυμα Αντόνιο Ταλιάνι σε αλβανική κυβέρνηση για Χιμάρα
Δεκέμβριος 8, 2017. Echedoros


Η αναγνώριση της Χιμάρας ως περιοχής στην οποία ζει πληθυσμός  ελληνικής εθνικότητας,  ο αποκλεισμός του πολεοδομικού σχεδίου, η αναγνώριση των ιδιοκτησιών των Χιμαριωτών και της Εκκλησίας, ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι προς το κοινοβούλιο και την αλβανική κυβέρνηση.


Μια ημέρα νωρίτερα, τα Τίρανα, έλαβαν ένα ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι,  ότι η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει μέσω των υποχρεώσεων της για τα δικαιώματα των Ελλήνων  και της ιδιοκτησίας τους στην ιστορική περιοχή της Χιμάρας.


Πρόκειται για το ισχυρότερο και πιο ακαταμάχητο μήνυμα, μετά την απειλή της Αθήνας με βέτο προς την Αλβανία στην ΕΕ.


Η πίεση των αξιωματούχων της Αθήνας για την προστασία της ελληνικής κοινότητας σε όλη την Αλβανία, ακόμη και σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται επίσημα στο (μειονοτικό)  χάρτη του αλβανικού κράτους, επιλύθηκε τελικά, μέσω των Βρυξελλών με τις νομικές αλλαγές για τις μειονότητες.


Σύμφωνα με αυτό το ευρωπαϊκό μέτρο, η τελευταία βία της κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα με αποτέλεσμα την καταστροφή των κατοικιών που επηρεάζονται από το σχέδιο αστικής ανάπτυξης, τελείωσε τις πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης, να ληστέψει την ακίνητη περιουσία και τα σπίτια των πολιτών ελληνικής καταγωγής σε όλη την περιοχή της Χιμάρας.


Σύμφωνα με πηγές του SManalysis, η διαδικασία δήλωσης - απογραφής της ελληνικής ιθαγένειας στη Χιμάρα,  βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αριθμός των πολιτών που δηλώνονται στο ληξιαρχείο υπερβαίνει, ήδη,  τα πέντε χιλιάδες άτομα.


(Στοιχεία από SManalysis)

ΝΑΤΟ, τέλος για τη Σερβία- Τι δήλωσε ο ΒούτσιτςΔημοσίευση: 8 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma

Η Σερβία έχει μπει σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία, όμως δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πριν από εννέα ημέρες ήμουν στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, και ενώπιον των 29 ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ δήλωσα πως η Σερβία δεν φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε στο TASS ο Βούτσιτς, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα.

«Η Σερβία θα διαφυλάξει τη στρατιωτική ουδετερότητά της, αυτή ήταν και θα είναι η πολιτική της Σερβίας», πρόσθεσε.

TIRANA "DOREZON" HIMAREN, VENDIM I PRESIDENTIT TE PARLAMENTIT EUROPIAN

Image result for himara greke

Njohja e Rajonit te Himares me Kombesi Greke dhe Bllokimi i Planit Urban per tu njohur pronat himarioteve dhe Kishes, ka qene mesazh i prere i Presidentit te Parlamentit Europian Antonio Tajani, drejtuar Parlamentit dhe Qeverise Shqiptare.

Vetem nje dite me pare, Tirana, ka mare nje mesazh te forte nga Presidentit i Parlamentit Europian, Antonio Tajani, ne te cilen, ai ka dashur ti tregoje qeverise Shqiptare, se Procesi i pakthyeshem i anetaresimit te Shqiperise ne Bashkimin Europian, do te kaloje nepermjet detyrimeve qe Shqiperia ka me te drejten e Kombesise Greke dhe te pronesise territorial qe ka Rajoni historik i Himares.

Ky eshte mesazhi me i forte dhe i pakundershtueshem, pas kercenimit te Athines me VETO, ndaj Shqiperise ne BE, praktikat e ndryshimeve Kushtetuese, Ligjore dhe vendimet e qeverise shqiptare, jane bere terresisht ne menyren me te kamufluar, per te grabitur toka dhe implementimin e nje Mater Plani Urban, te financuar nga Projekti i Qeverise Shqiptare prej 1 Bilion dollare, me partneritetin Publik dhe Privat.

Presioni i Athines zyrtare per te mare nen mbrojtje Komunitetin Grek ne gjithe Shqiperine edhe ndaj zonave ne te cilen nuk njihen zyrtarisht nga harta e shtetit shqiptar, me ne fund iu dha zgjidhje, nepermjet Brukselit dhe ndryshimeve Ligjore per Minoritetet. Sipas ketij kalendari europian, dhuna e fundit qeveritare ndaj Komunitetit Grek ne Himare, e cila rezultoi me shkaterimin e shtepiave qe preken nga Plani I Zhvillimit Urban, I dha fund praktikave te qeverise shqiptare, per te grabitur Territorin dhe pronat e qytetareve me kombesi greke ne gjithe Rajonin e Himares.

 Nderkohe, sipas burimeve nga SManalysis, ne Himare, procesi i deklarimit te kombesise greke, ka kaluar kufijte dhe numri i qytetareve qe po deklarohen ne zyrat e gjendjes civile i kalon 5 mije vete. Ka nje pjese qytetare te cilet ende jane ne process te marjes se Nenshtetesise greke por jane deklaruar prane gjendjes civile Greke autoktone, ndersa mesohet se vetem ne lokalitetin Borsh, nje nga fshatrat e Bashkise se Himares me relixhion kryesisht myslyman, kane detyruar gjendjen civile te deklarohen te kombesise greke.Nderkaq Organizata e Bashkimit Demokratik Grek, Omonia, ka kerkuar qe Bashkia dhe Zyrat e Gjendjes Civile ne Himare, Brenda 15 ditesh ne baze te Ligjit te Ri per Minoritetet, nga dorezimi formularit, te japin detajet me trasparence rreth ketij procesi, por duket se nga presioni i BE dhe Parlamentit Europian, Tirana, ka mare mesazhe te qarta: Respektoni lirite dhe te drejtat humane duke lejuar procesin e vetedeklarimit me trasparence, bllokoni Planin Urban te Turizmit dhe ktheni pronat dhe territorin qe i takon Rajonit te Himares. 

Albania-Greece: minority properties
The new urban plan of the little coastal city of Himara is heating up bilateral relations between Albania and Greece. Ethnic minorities and property speculation in this analysis

07/12/2017 -  Gjergji Kajana

One year after the frictions caused by the Cham issue, Albania and Greece find themselves embroiled in a series of quarrels related to the urban plan of the coastal town of Himara. This city in Southern Albania includes a significant Greek minority, which complains about the violation of property rights by the authorities of Tirana and has asked Athens to intervene on its behalf.

The Himara issue arose in September 2016, when mayor Jorgo Goro approved a new urban plan which included the demolition of several properties. According to the Albanian authorities, the expropriation was justified by the public interest, and the decision was ratified by the Albanian Council of Ministers of February 22nd, 2017, which also determined the monetary compensation. On August 30th, the Himara Municipal Council approved the new general urban plan. The decision was ratified in mid-October by the National Council of Territory (KKT). The development plan provides for a series of strategic investments in the tourism sector of the seven urban areas affected, and specifically for the construction of a new boulevard, the renewal of the pavement of many streets, the pruning of trees, the authorisations for the construction of multi-storey buildings in Himara, and the construction of tourist resorts in the region. The demolition of some buildings in these areas has already begun.

The protest

The inhabitants of Himara affected by demolitions are contesting the legal basis of the acts which led to the adoption of the urban plan, and – consequently – to the demolitions and the related compensation. According to them, the mayor exceeded his competences by approving the urban plan in first reading, as this was up to the KKT. This would make the resolution of the Council of Ministers and the demolition order by the municipality illegal. Moreover, citizens argue that they were not properly consulted and complain about the amount of the compensation, allegedly set by the Municipality well below market values. Albania has never had a building census and cadastral maps since the fall of Communism and the nationalisation of these properties. Recent attempts have been made to tackle these problems through the law of 2012, which provides for the registration of these properties and the issuing of an ownership certificate. In Himara this process has never been completed, and this provides a strong legal argument against the urban plan and the demolition order.

Politics and ethnic minorities
In the Albanian political scene, Himara citizens are strongly supported by the organisation OMONIA and the Unity for Human Rights Party (PBDNJ), both representing the Greek minority.

OMONIA leader Fredi Bejleri claimed that Greece and Cyprus will block Albania's EU accession if the violation of the property rights in Himara continues. According to Vangjel Dule, Secretary of PBDNJ, the actions of the Rama government aim at forcing the Greek community of Himara out of the city. The ethnic belonging of the Greek minority in Albania, its size, and its rights remain disputed. The Communist regime in Albania recognised the Greek minority status only to those who lived in the areas near the common border, called “the minority zones”. In these minority zones, people had access to minority rights such as Greek-language education, that continued even after the communist era. Himara and some neighbouring villages (like Dhermi) are not part of these zones, despite the significant presence of ethnic Greeks (numerically reduced after the 1990 emigration).

Athens demands that even those who live outside minority zones be considered members of the Greek minority.

After revoking the Greek citizenship to mayor Goro, Athens strongly supports the request made by Himara citizens for the Albanian government to grant them property rights.

“Not only are they taking properties, but they are doing that without paying a fair compensation”, claimed Greek Foreign Minister Nikos Kotzias in a TV interview on September 28th. In a harsh press release on October 19th, the Ministry defined the urban plan as a way to uproot the historical presence of Hellenism in the region of Himara.

The press release clearly alluded to the fact that Tirana seeks to divert attention from the Tahiri scandal (the former Albanian Interior Minister accused of belonging to a criminal organisation). The next day, the Albanian Ministry for Europe and Foreign Affairs reacted referring to the statement as “an unprecedented interference” and upholding the legality of the urban plan of Himara.

Athens also expressed its disappointment about the Albanian law on the protection of the ethnic minorities, adopted on October 13th. The spokesman for the Greek Ministry of Foreign Affairs said that this law is “a step backward for the main minority of Albania”.

The dialogue
Fortunately for the good neighbourly relations between Albania and Greece and for Albania's EU membership ambitions (as Athens holds veto power over new accessions), the bilateral dialogue continues. From November 10th to 12th, Greek Foreign Minister Kotzias hosted in Crete his Albanian counterpart Ditmir Bushati, for a bilateral meeting on all the open issues between the two countries, including the need to abolish the state of war (ineffective, but formally in force since 1940) and the need to define the maritime border between Albania and Greece. At the end of the summit, a joint statement was released to declare that meetings will soon continue in Albania.

Despite the resumption of direct dialogue with Athens, it seems unlikely that the Rama government will desist from carrying out the urban plan of Himara.

The meetings of the Prime Minister and Albanian Ministers Mirela Kumbaro and Damian Gjiknuri with the Himara community and their legal representatives have not suggested any change of heart by the Albanian government. As of now, Himara citizens are trying to slow down the implementation of the plan by resorting to legal action. At the political level, they very much hope that Athens will commit to defending their interests against Tirana.
KATHIMERINI

NEWS 31.10.2017

Athens monitoring situation in Himara
Athens said on Tuesday that it is closely monitoring events in Albania as TV footage in the neighboring country showed some 3,000 police arriving in Himara in the southeast of the country to oversee the demolition of several homes belonging to members of the ethnic Greek minority.

The homes are slated for demolition as part of an urban regeneration plan that critics have denounced as unconstitutional while Greece has warned it could hurt Tirana’s European Union aspirations.

Government spokesman Dimitris Tzanakopoulos said Athens has its eye on developments there and is undertaking the necessary initiatives to safeguard the rights of the Greek minority in the Albanian seaside resort.