Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού άμεσης ετοιμότητας, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 79 ΑΔΤΕ, στη Σάμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση ήταν άκρως επιτυχημένη, με τις ΕΔ να δείχνουν πως όποτε και εάν χρειαστεί θα απαντήσουν άμεσα στον εχθρό.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες:










OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μετά το σημερινό περιστατικό στα Ίμια όλοι στις ΕΔ είναι πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
Σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία θα παίξει το ΠΝ και φυσικά τα σύγχρονα υποβρύχια της χώρας μας.
Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να βρεθεί απέναντι στα 214 του ΠΝ. Να θυμίσουμε οτι ένα εξ αυτών ονομάστηκε από Νατοικούς επιτελείς το «υποβρύχιο-φάντασμα», “The Ghost Submarine”. Ο λόγος για το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121), Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», το οποίο συμμετείχε με επιτυχία στη μεγάλη Συμμαχική άσκηση υποβρυχίων με την επωνυμία “Dynamic Manta 2016”.
Το υποβρύχιο «Πιπίνος» στην πρώτη του αποστολή είχε «ψαρώσει» τους ΝΑΤΟϊκούς εντυπωσίασε τους ξένους κα τους έκανε να δώσουν στο ελληνικό υποβρύχιο τον τιμητικό (επί υποβρυχίων) χαρακτηρισμό… «ξύλο» που έδωσε σε ένα υπερσύγχρονο βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (κατασκευής του 2012!) το οποίο προσέβαλε δύο φορές με εικονικές επιθέσεις και εξαπέλυσε βολή τορπίλλης εναντίον του ισάριθμες φορές, χωρίς να γίνει…αντιληπτό από τους Βρετανούς.
Η συμμετοχή τού “Πιπίνος” στην μεγάλη NATOϊκή άσκηση υποβρυχίων “Dynamic Manta 2016” ήταν η πρώτη για το υποβρύχιο μας, αλλά και για τα αδελφά υποβρύχια Type-214AIP. Η άσκηση διήρκεσε την περίοδο απο 22 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016 και πραγματοποιήθηκε στα ανατολικά τής Σικελίας.
Η ομαλοποίηση των παραδόσεων των υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type-214 έχει φέρει ισχυρές εξελίξεις στον υποβρυχιακό στόλο του ΠΝ καθώς πλέον εφοδιάζεται με μονάδες που μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε νέα απειλή σε συνδυασμό με τα παλαιότερα αλλά εκσυγχρονισμένα και μη υποβρύχια που υπόκεινται συνεχώς σε αλλαγές βελτίωσης αξιοπιστίας.