Wednesday, April 26, 2017

Εκτάκτως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Τουρκία, κυπριακή ΑΟΖ και Βαλκάνια με πρωτοστάτες τους Αλβανούς

Image result for κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας (κυσεα)


Kalenderidis

Συνεδριάζει σήμερα στις 09:00, εκτάκτως, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με βασικό θέμα συζήτησης τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκτιμάται πως θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εικόνα που υπάρχει στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα, η αμφισβήτηση του οριακού αποτελέσματος από την αντιπολίτευση και η συντήρηση του κλίματος έντασης στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε μία ελληνοτουρκική κρίση. Η πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, όπως επίσης και οι προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου με αφορμή την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων συντηρούν μία κατάσταση που κινείται στα όρια του... ατυχήματος.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά κυρίως οι τρόποι αντίδρασης της Ελλάδας στην διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναγκάστηκε μάλιστα να αναβάλλει ταξίδι του στο εξωτερικό προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψηλά την ετοιμότητας του στο Αιγαίο και στη Θράκη και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις απαντώντας σε κάθε πρόκληση.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαΐου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη στάση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα άλλο θέμα που πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ είναι η αναταραχή που υπάρχει στα Βαλκάνια με πρωτοστάτες τους Αλβανούς.

No comments: