Monday, April 3, 2017

Σκόπια: Αδιάλλακτος ο Ιβάνοφ κατά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ



«Ο Ιβάνοφ δεν αλλάζει τη θέση του στην επίλυση της κρίσης, ο Τουσκ αναμένει ηγετική και πολιτική ικανότητα», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων


Απρίλιος 3, 2017

Σκόπια. Echedoros


Η θέση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, παρέμεινε αμετάβλητη, εμμένοντας στη λογική,  ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα κόμμα, όπως τόνισε ο αρχηγός του κράτους στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα.

‘Συναντήθηκα με τον κ. Τουσκ βάσει των συνταγματικών υποχρεώσεων και της πάγιας πρακτικής που ακολουθείται από το 1992 και τον ενημέρωσα για τον καθορισμό της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι η θέση μου παραμένει αμετάβλητη μέχρι να εξαλειφθεί κάθε νομικό και πολιτικό εμπόδιο. Ο σκοπός, με τις προϋποθέσεις, για μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να  αμφισβητηθεί από καμία πλευρά και από οποιαδήποτε βάση. Η απόφασή μου είναι προληπτική για την αποφυγή βλαβερών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν», δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάνοφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τουσκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η δέσμευση της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων παραμένει αδιαμφισβήτητη και οι φιλοδοξίες  της για ένταξη  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παραμένουν ‘παράγοντας ενότητας’ για το βαλκανικό κρατίδιο.

«Η δέσμευση της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική σας είναι σαφής. Η επίτευξη  του στόχου προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη παράγοντας ενότητας, κάτι που είναι απαραίτητο σήμερα στη χώρα σας.

Για αυτό ελπίζω ότι θα συνεχίσετε να ακολουθείται την εσωτερική πυξίδα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε τι που θ μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις, όπως  για εθνικούς λόγους.
Η παρατεταμένη κρίση κρατά, ωστόσο,  τη χώρα προσηλωμένη προς την ΕΕ μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της  ευπρέπειας και της  κοινής λογικής,  τότε θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας», είπε ο Τουσκ.

Ο Ιβάνοφ επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη των πολιτικών και κομματικών ηγετών στη χώρα να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι, όπως είπε χαρακτηριστικά,  με την εφαρμογή της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε, μετά τις εκλογές, από άλλη χώρα.

Ο Τούσκ επεσήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι τώρα απαραίτητη λόγω της μεταναστευτικής κρίσης που εδώ και δύο χρόνια  έχει  επιδεινωθεί στην περιοχή.
Εκθείασε, ωστόσο, τη στάση των Σκοπίων,  για το κλείσιμο της μεταναστευτικής ροής μέσα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η ανάπτυξη μια συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και  σήμερα είναι απαραίτητη όπως χάρη των προσπαθειών σας  παραμένει  κλειστή η διέλευση μέσω των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Τουσκ.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η χώρα του, όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα. θα ενεργεί με γνώμονα την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των πολιτών της, σημειώνει το σλαβικό Makfax.com. mk.

No comments: