Wednesday, April 19, 2017

Στο Σαραντάπορο Ελασσόνας συνετρίβη το «αρχαίο» UH-1H του ΕΣ της Αεροπορίας Στρατού - Κανένα ίχνος επιζώντων


 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H που το πρωί σήμερα χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ εκτελούσε πτήση στην περιοχή της Κοζάνης με κατεύθυνση νότια. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για επιζώντες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19.04.2017) χάθηκε από τα ραντάρ με πέντε επιβαίνοντες ενώ εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ίχνος του ελικόπτερου Χιούι (UH-1H) χάθηκε στις 07:50 το πρωί.

Στρατιωτικό ελικόπτερο του ίδιου τύπου (UH-1H) είχε καταπέσει το Φεβρουάριο του 2006 στην Καρυώτισσα Πέλλας με αποτέλεσμα το θάνατο των τεσσάρων μελών του πληρώματος.Μήπως λοιπον τα ελικόπτερα αυτά παραείναι πλέον επικίνδυνα,για την ασφάλεια των παλλικαριών,και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα.

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες δύο χειριστών ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούϊ (UH-1H) ΕΣ 622 της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη τον Φεβρουάριο 2006 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαιδευτικής πτήσης.

Οι άτυχοι πιλότοι είχαν εγκλωβιστεί σε περιοχή με πυκνή ομίχλη με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να συντριβεί στην προσπάθειά του να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση σε λοφώδη περιοχή.

Στις αγωγές εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων παραβιάσεις κανονισμών κατά την οργάνωση και εκτέλεση των εκπαιδευτικών πτήσεων και έλλειψη επαρκούς εποπτείας ασφάλειας νυκτερινών πτήσεων.

Μετά από μακρά και σκληρή δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτήθηκε εκτεταμένη τεχνική διερεύνηση και εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, το Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες των δύο πιλότων, έκρινε υπεύθυνο για το ατύχημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιδίκασε σημαντικά ποσά χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων στρατιωτικών.

No comments: