Monday, May 15, 2017

Αμερικανός πρώην διπλωμάτης υποστηρικτής των Αλβανοτσάμηδων





Μάιος 15, 2017. Echedoros

Πρίστινα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας, (Κόμμα Αλβανοτσάμηδων- PDIU) Σφετίμ Ιντρίζι, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη, Γουίλιαμ Γουόκερ (William Walker), που αυτή την χρονική περίοδο περιδιαβαίνει σε περιοχές όπου ζει αλβανικός πληθυσμός στα δυτικά Βαλκάνια, προσπαθώντας να δώσει το μήνυμα της ενοποίησης των Αλβανών.

Ο Γουόκερ, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του «27.al», έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με  γεγονότα που εξελίχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο κατά την περίοδο 1998-99. Αυτή η ευαισθητοποίηση έφερε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και την αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Οι Αλβανοί την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο την αποκαλούν ‘απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου’ και οι Σέρβοι ‘απόσχιση της επαρχίας τους’.

Ο πρόεδρος των Αλβανών τσάμηδων του PDIU, Ιντρίζι, πρόσφερε στον φίλο των Αλβανών, δύο συμβολικά δώρα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του Γουίλιαμ Γουόκερ υπέρ του αλβανικού έθνους.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Σφετίμ Ιντρίζι ενημέρωσε τον νυν συνταξιούχο διπλωμάτη – τον οποίο οι Σέρβοι τον αποκαλούν ιδιώτη- για τις δράσεις του κόμματος στο ζήτημα των τσάμηδων και των διεκδικήσεων  τους (κατά της Ελλάδας).

«Ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Γουόκερ, είναι υπέρμαχος των θεμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.



Επίσης, κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Σφετίμ Ιντρίζι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος ΑΑΚ, Ραμούς Χαραντινάι. Ο Ιντρίζι δήλωσε ότι «η απελευθέρωση και ο επαναπατρισμός του Χαραντινάι (από τις γαλλικές αρχές) αποτελεί επιβεβαίωση του δικαίου πολέμου του UCK.

Ο πρόεδρος του PDIU εξήρε το ρόλο του Χαραντινάι στην πολιτική του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στο ρόλο του στην πολιτική σήμερα.

Ο Ραμούς Χαραντινάι  κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από τη Σερβία, ενώ ο Γουίλιαμ Γουόκερ για ψευδείς εκθέσεις στη διάρκεια της θητείας του στο Κοσσυφοπέδιο 1998-99.

No comments: