Thursday, May 18, 2017

Ρουμανία: Η ουγγρική μειονότητα ζητά περισσότερα δικαιώματα



Μάιος 18, 2017. Echedoros

Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή από τη Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων στη Ρουμανία, Ερίκα Μπένκιο πρέπει να γίνουν περισσότερες χειρονομίες καλής θέλησης προς τις εθνικές μειονότητες, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’ επικαλούμενο άρθρο στην ουγγρική  Magyra Hirlap.

Η πολιτικός υπενθύμισε ότι τον επόμενο χρόνο η Ρουμανία θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την προσάρτηση της Τρανσυλβανίας στη χώρα, καθώς και της κύριας πόλης Άλμπα Ιούλια.
Το άρθρο αναφέρεται «στην πλήρη εθνική ελευθερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι οι υποσχέσεις για τους κατοίκους της Άλμπα Ιούλια δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Όπως για παράδειγμα δεν επιτρέπεται  στην ουγγρική μειονότητα  η χρήση της μητρικής  της γλώσσας.

Οι Ούγγροι στη Ρουμανία εκτιμούν το γεγονός ότι η Ρουμανία σήμερα έχει αναλάβει δεσμεύσεις βάσει των διεθνών συνθηκών για τις εθνικές μειονότητες, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται και θεωρούνται αμελητέες.

Η επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία στη Ρουμανία, για τις εθνικές μειονότητες, να δείξει  ότι οι πολίτες της αντιμετωπίζονται ισότιμα», ανέφερε.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, ο πρόεδρος των ένωσης των Μαγιάρων (Ούγγρων) Κελεμέν Χούνορ, δήλωσε ότι οι Ρουμάνοι πολιτικοί, συμπεριφέρονται με κακή πίστη στις υποσχέσεις  για την υλοποίηση της Διακήρυξης της Άλμπα Ιούλια ή τις αρνούνται οριστικά.

No comments: