Wednesday, May 3, 2017

Σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ η Ελλάδα υπό τον φόβο ΕΜΦΥΛΙΟΥ στα Σκόπια- Ποια μέτρα λαμβάνει Τα βλέμματα στραμμένα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα


Link


Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα, υπό το φόβο ενός εμφυλίου στα Σκόπια, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Η προσοχή των αρχών είναι στραμμένη όμως, και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με τις Η.Π.Α, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς των Σκοπίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star. Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.  Είναι η ώρα να σταματήσουμε την εξάπλωση και τη χρηματοδότηση ενός μουσουλμανικού τόξου» δήλωσε ρητά ο Πάνος Καμμένος.

"Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα Σκόπια"  δήλωσε το μεσημέρι και ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ποια μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα

Σε περίπτωση εμφυλίου, χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναμένεται να περάσουν τα σύνορά μας. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Νίκος Μουζάλας, δεν κρύβει την ανησυχία του: «Οποιαδήποτε επιρροή της μεταναστευτικής ροής στη χώρα μας θα μας φέρει σε δύσκολη θέση. Έχω πει, χωρίς να το κρύψω, ότι θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά».

Έκτακτο σχέδιο για την υποδοχή Σκοπιανών προσφύγων έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", έχει ήδη συσταθεί  γραφείο ανάλυσης πληροφοριών, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα που θέλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, καθώς μία από τις κύριες πύλες εισόδου Σκοπιανών προσφύγων ενδέχεται να είναι το Κιλκίς. Το τελωνείο των Ευζώνων απέχει μόλις 3km από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενώ στα 6km βρίσκεται και η πόλη Γευγελή, στην οποία ζει μεγάλο μέρος της ελληνικής μειονότητας.

Σε επιφυλακή είναι από χθες, Τρίτη, και οι δημοτικές αρχές.

Οι καταυλισμοί της Ειδομένης, της νέας Καβάλας και του Χέρσου είναι κάποιες από τις λύσεις που φαίνεται να εξετάζονται.

No comments: