Wednesday, May 17, 2017

Γιατί η Αλβανία είναι ένα Κράτος Ναυάγιο





Adam Garrie, The Duran, Link

Ενώ η προσοχή πολλών είναι στραμμένη στην πολιτική κατάσταση των Σκοπίων, που επιδεινώθηκε με ξένες επεμβάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν την «πλατφόρμα των Τιράνων», η οποία θα κατέστρεφε την ενότητα του κράτους της ΠΓΔΜ*, η εσωτερική κατάσταση στην ίδια την Αλβανία μπορεί σύντομα να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.
Διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Αλβανία συνεχίζονται επί μήνες καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης και άλλες πολιτικά δρώσες δυνάμεις καλούν τον πρωθυπουργό ΄Εντι Ράμα να παραιτηθεί πριν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2017. Πολλοί ζητούν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών, έχοντας χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.



Η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, όπου οι δηλούμενοι Αλβανοί δημοκράτες δεν πιστεύουν πλέον ότι η πατρίδα τους είναι μια χώρα δημοκρατική. Αντικειμενικοί παρατηρητές προειδοποιούσαν γι’ αυτό από χρόνια.

Μπορεί να πει κανείς ότι το «τζίνι» (δαιμόνιο) έχει βγει τελείως από το μπουκάλι, όταν και η νεοφιλελεύθερη Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς αναγνωρίζει ότι το μισό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Αλβανίας προέρχεται από την καλλιέργεια και την πώληση ναρκωτικών.

Η γυμνή πραγματικότητα είναι ότι η Αλβανία είναι ένα ναρκω-κράτος, στημένο πάνω σ’ ένα κράτος-μαφία, όπου το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο (ανθρωπίνων)οργάνων, το εμπόριο όπλων, το εμπόριο ανθρώπων και η απροσχημάτιστη διαφθορά είναι οι κατευθύνουσες επιχειρηματικές δυνάμεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Το γεγονός ότι αυτό το φτωχό, τσακισμένο κράτος έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, απειλώντας να προσαρτήσει γειτονικά κράτη, αποσπώντας τμήματα της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Ελλάδος και του Μαυροβουνίου, δεν είναι μόνο παράνομο και ανεύθυνο αλλά επίσης βαθειά ανησυχητικό.

Πολλοί στην Αλβανία διεκδικούν απροκάλυπτα μια «Μεγαλύτερη Αλβανία» που θα ενσωματώσει τμήματα της εδαφικής κυριαρχίας των προαναφερθέντων εθνών. Και αυτό όταν οι Αλβανοί ηγέτες δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε το κράτος εντός των σημερινών του συνόρων.

Μια μακρά έκθεση αμερικανικού ειδικού ιστολογίου εναντίον της διαφθοράς, επικαλούμενη σειρά Δυτικών κυρίως πηγών, επισημαίνει ότι η διαφθορά απαντάται σε σχεδόν κάθε επίπεδο του αλβανικού κράτους, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών συναλλαγών.

Η Ε.Ε, τελεί σε σύγχυση γι’ αυτή τη κατάσταση. Η διεφθαρμένη μαφιόζικη ελίτ της Αλβανίας είναι αταλάντευτα υπέρ της Ε Ε και ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι ρεαλιστές στην Ε Ε διακρίνουν ότι τα αποκρουστικά επίπεδα διαφθοράς της Αλβανίας αποτελούν καταστροφική απειλή, οικονομική και από την άποψη της ασφάλειας. Πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι πολλοί αξιωματούχοι της Ε Ε προτιμούν να κοιτάζουν αλλού, ή να ψεύδονται για την οικτρή κατάσταση, προκειμένου να συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν το αφήγημα ότι η Αλβανία είναι μελλοντικό μέλος της Ε Ε.

Ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι βαθειά διεφθαρμένη, της Αλβανίας η διαφθορά είναι περισσότερο «παλαιάς σχολής», υπό την έννοια ότι μιλάει το χρήμα και όταν δεν μιλάει το χρήμα, τον λόγο έχουν οι σφαίρες.

Οι τρομοκράτες παραγγελιοδόχοι της Αλβανίας και οι βίαιοι σχισματικοί απειλούν να κατακερματίσουν την ΠΓΔΜ και να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Όταν ξέρει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την ίδια τη χώρα τους, τότε αντιλαμβάνεται ποια προοπτική δημιουργούν. Και η προοπτική αυτή είναι πολύ απειλητική.


*Σημ. Μτφ.: Το ορθό ΠΓΔΜ έχει αντικαταστήσει στη μετάφραση το «Μακεδονία» που προτίμησε – για προφανείς λόγους- ο αρθρογράφος.

No comments: