Sunday, May 7, 2017

Αυστηρή προειδοποίηση Κοτζιά στον Ράμα της Αλβανίας: Πρόσεχε γιατί θα έχεις μεγάλες και σοβαρές συνέπειες

Αυστηρή προειδοποίηση Κοτζιά στον Ράμα της Αλβανίας: Πρόσεχε γιατί θα έχεις μεγάλες και σοβαρές συνέπειες

7 Μαΐου 2017, 14:00 | Tribune

Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ράμα, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε «σκληρή» συνέντευξή του στη RealNews αυτή την Κυριακή ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Αλβανία, προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ότι ο δρόμος της προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.


Σε ό,τι αφορά τα… όνειρα ορισμένων περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο Νίκος Κοτζιάς τα αποκάλεσε «ψευδομεγαλεία» τα οποία δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες» από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ακόμα ότι «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος».

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ «περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι «ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας και η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών».

Διαβάστε πλήρη παρουσίαση της συνέντευξης του Νίκου Κοτζιά εδώ: Δεν θα ανεχτούμε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια – Όποιος το τολμήσει θα έχει σοβαρές συνέπειες

Το απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο μιας «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια σας ανησυχεί; Ποιες δυνάμεις κατά τη γνώμη σας το τροφοδοτούν;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία»… Όμως, η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Έντι Ράμα, πάντως, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας. Τι απαντάτε; Και πώς διαμορφώνονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχω ακούσει να λένε κάτι τέτοιο οι κυβερνώντες στη γείτονα και δεν θα μπορούσαν.

Η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκό δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας. Μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος.

Σήμερα η Αλβανία γνωρίζει ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών, την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας. Ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας. Η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών.

No comments: